Reisfotografie van Hans Hendriksen: alles over de reisfotograaf en een antwoord op alle vragen: Wat is zijn visie op reisfotografie? Hoe komt zijn reisfotografie tot stand? Welke fotoapparatuur gebruikt hij? Welke reisfotografie spreekt hem het meeste aan? 
Hans Hendriksen in actie tijdens het Kumbh Mela Festival 2010 in Haridwar, India

OVER DE FOTOGRAAF

Reisfotograaf Hans Hendriksen (1957) uit Haarlo is verslingerd aan reizen sinds zijn eerste vlucht naar Mallorca op zijn vijftiende. Hij is adviseur rail bij advies- en ingenieursbureau Grontmij. In een interview lichtte hij zijn passie voor reizen als volgt toe:

"Behalve de mogelijkheid om mij steeds door andere culturen en mensen te laten verbazen, is reizen voor mij de beste manier gebleken om jezelf goed te leren kennen en een open-mind houding te krijgen. Reiservaringen verhogen mijn tolerantie en bevestigen de meest essentiële waarden in mijn leven: het geluk hebben om elke dag te kunnen leren, nieuwe plaatsen en mensen te ontdekken en te kunnen toegeven aan je diepste passies".

Hans begon in 1991 te fotograferen met een Minolta Dynax 8000i. Hiermee begon hij doelgericht te fotograferen op reis en dat groeide al snel uit tot een niet te stuiten passie. Hij reist sindsdien elk jaar door Azië, Zuid- en Midden Amerika of Afrika. Hij leerde zichzelf goed fotograferen door de lat steeds hoger leggen en vindt dan ook dat je laatste werk altijd het beste moet zijn. Bij zijn onder-werpskeuze legt hij sterk de nadruk op het dagelijks leven. Na 15 jaar reisfotografie beoefend te hebben besloot hij voor deze totaal uit de hand gelopen hobby een éénmanszaak op te richten. Op deze homepage vindt u 44 fotogalerijen van landen op 4 continenten die een selectie vormen van de meest unieke momenten waarvan Hans getuige was. Hij karakteriseert zijn werk als volgt:

"Ik ben een groot bewonderaar van de Franse fotograaf Henry Cartier-Bresson en denk dat mijn stijl een beetje vergelijkbaar is met die van hem. Net als mijn beroemde leermeester zoek ik altijd naar contrasten en probeer steeds het beslissende moment te vangen. Ik hou er ook van om wat humor in mijn werk te stoppen en snij nooit in de oorspronkelijke beeldcompositie. De beste definitie van fotografie is volgens mij ooit door Cartier-Bresson gegeven. Hij omschreef fotografie als het denkbeeldige punt waar oog, hart en verstand samenkomen. Ik beleef een reis als een lange avonturenfilm waaruit ik de speciale momenten intuïtief vast leg. De beste foto's maak ik bijna onbewust, alsof ik in trance ben. Het gebeurt regelmatig dat ik "wakker word" na het schieten van een serie indrukwekkende beelden en mezelf afvraag: is me dit werkelijk overkomen?".

De laatste jaren zijn heftige discussies gaande over het al dan niet toelaatbaar achten van het achteraf manipuleren van digitale foto's. Hoewel Hans Hendriksen digitale apparatuur gebruikt blijft zijn werkwijze min of meer "analoog". Hij vindt dat elke reisfoto zo veel mogelijk overeen moet komen met het beeld dat hij zag in zijn zoeker op het moment dat hij de foto nam. Hij gebruikt uitsluitend Photoshop basisfuncties om het hele beeld iets te corrigeren v.w.b. contrast, helderheid, kleurbalans en kleurverzadiging. In een enkel geval zal hij een beeld bijsnijden/-draaien. Van zijn oorspronkelijke beeldcompositie gaat echter nooit meer dan 5% verloren. De gescande beelden afkomstig van beschadigde fotonegatieven werkt hij daarnaast nog bij met de Photoshopfuncties "smutch" en "dust & scratches". Volgens hem resulteert elk ander gebruik van Photoshopfuncties/filters in "visual art" en niet meer in reisfotografie. Hans Hendriksen is er volledig van overtuigd dat de directe link met de door hem meegemaakte visuele werkelijkheid, essentieel is voor zijn reisfotografie. Sommigen zullen dit een ouderwets of zelfs idealistisch standpunt vinden maar het is een basisprincipe dat hij nooit zal laten vallen, hoe zijn collega's ook werken of zullen gaan werken.

Hans Hendriksen in actie tijdens het Kumbh Mela Festival 2010 in Haridwar, India

Hans Hendriksen in actie tijdens het Timkat Festival in Lalibela Ethiopie 2015

Foto onder: ©Ellen van Vinken

PUBLICATIES

Gedurende de laatste 10 jaar zijn Hans Hendriksen's reisfoto's gebruikt voor ontelbare kranten, tijdschriften, magazines, boeken, reisgidsen, billboards, TV-commercials, ansichtkaarten, kalenders, video producties, modeshows, CD-hoezen, non-profitevenementen, tentoonstellingen, productpresentaties, wanddecoratie voor hotels and zelfs voor maaltijdhoezen in vliegtuigen, puzzles en WC tegels!

U vindt een selectie van zijn gepubliceerder foto's inclusief TV commercial op het publicatie-overzicht. Wilt u ook één of meerdere foto's gebruiken voor publicatiedoeleinden of een fotoprint bestellen dan vind u alle informatie op de orderpagina. Hans Hendriksen is een fervent voorstander van een vrij internet. U krijgt van hem altijd toestemming de foto's op deze site kostenloos op uw site te plaatsen onder de voorwaarde dat zijn naam wordt vermeld en een link wordt geplaatst naar www.hanshendriksen.net

Hans Hendriksen uses EOS1Ds as first spare camera

APPARATUUR

Na 17 jaar met een Minolta Dynax en twee analoge Canon camera´s gewerkt te hebben stapte Hans in december 2007 over op digitaal. Vanaf medio 2015 gebruikt hij de CANON EOS 5Ds R Mark III met BG-E11 battery pack als zijn standaard camera. De specificaties van deze camera zijn:

-
Maximum resolutie: 50,6 MPixels (8688x5792 pixels).
- Beeldsensor: full frame CMOS 36x24 mm.
- Processor: Dual DIGIC 6.
-
Maximum snelheid: 5 RAW beelden p/sec.
- Kleurdiepte: 22 bit.
-
Opgeslagen beeldbestand: RAW 70 MB per foto (gemiddeld).
- Geconverteerde archiefbestanden: 143 MB TIFF per foto.
- LCD display: 3,2" TFT met 1.040k pixels.
- Gewicht: 1395 gram inclusief gevuld BG-E11 battery-pack.

Hans Hendriksen uses EOS1Ds as first spare camera

 

Hans gebruikt de CANON EOS 1Ds Mark III met onderstaande specificaties als reservecamera:

-
Maximum resolutie: 21,1 MPixels (5616x3744 pixels).
- Beeldsensor: full-frame CMOS 36x24 mm.
- Processor: Dual DIGIC 3.
-
Maximum snelheid: 5 RAW beelden p/sec.
- Kleurdiepte: 14 bit.
-
Opgeslagen beeldbestand: RAW 30 MB per foto (gemiddeld).
- Geconverteerd archiefbestand: 60 MB TIFF per foto.
- LCD display: 3" TFT met 230k pixels.
- Gewicht: 1385 gram inclusief Lithium ION accu.

click to enter the home region gallery
 

Op reis gebruikt hij onderstaande CANON objectieven:

- Standaard: CANON EF 24-70 f/2.8L Mark II USM.
- Groothoek: CANON EF 16-35 f/2.8L Mark II USM.
-
Tele: CANON EF 100-400 f/4.5-5.6L IS Mark II USM.
- Tele-extender: CANON 2X

In zijn standaard fotouitrusting bevinden zich ook de CANON Speedlite 600 EX Mark II en de veelgebruikte 77+ 82 mm. circulaire polarisatiefilters B+W uitvoering Käsemann Slim Line.

click to enter the home region gallery
 

Onderweg maakt Hans gebruik van de CANON Media Storage Viewer M80. Hierop slaat hij alle gemaakte beelden in RAW op. De M80 heeft een harde schijf met totale opslagcapaciteit van 74 GB en het LCD-scherm is een 3,7" TFT.

In zijn standaard uitrusting zitten verder twee stuks SANDISK CF kaarten van 32 GB - 160 MB/sec en twee SANDISK SDl kaarten van 32 GB - 95 MB / sec (t.b.v. extra back-up).

Klik voor de Achterhoek fotogalerij
IMPRESSIES UIT ZIJN THUISREGIO

Hans woont in de Achterhoek, het oostelijke deel van Gelderland. Om u een beeld te vormen van deze rustige agrarische regio en de mensen die er wonen en veelal ook werken, selecteerde Hans 64 foto's voor een speciale Achterhoek Fotogalerij.

Hans schoot de foto's de afgelopen 12 jaar. Regelmatig worden bijzondere nieuwe Achterhoek impressies aan de serie toegevoegd.

Expositiebrochure. Klik voor een foto-verslag.

EXPOSITIEVERSLAG "SABAIDEE!"

Hans Hendriksen presenteerde zijn werk tijdens de foto-expositie "Sabaidee! - Precious Moments of Thailand and Laos" gehouden in Schouwburg Odeon te Zwolle in Mei en Juni 2001. U vind een verslag met foto-impressies van deze tentoonstelling hier.